18 Eylül 2008 Perşembe

Ermeniler, Ermenistan (Tr - Hy)


Ermeni, Ermenistan'da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan bir ulusa verilen addır. Yeryüzünde çeşitli ülkelere dağılmış 7 milyon civarında Ermeni bulunmaktadır. Ermenistan'daki Ermeni nüfusu resmi rakamlara göre 3 milyon civarındadır. Türkiye'deki Ermeni nüfusu çeşitli kaynaklara göre 35.000 ila 50.000 olup hemen hemen hepsi İstanbul ilinde yaşamaktadır. 19. yüzyıla dek büyük çoğunluğu Osmanlı ve İran imparatorlukları sınırları içinde yaşayan Ermeniler, bu tarihten itibaren çeşitli nedenlerle dünyanın birçok ülkesine dağılmışlardır. Bu dağılma olayına ve dağılma sonucu çeşitli ülkelerde yaşayan Ermeni topluluklarına topluca Ermeni diasporası adı verilir. Diasporada Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD ve Fransa'dır. İran ve Türkiye Ermenileri kendilerini diaspora kapsamında değerlendirmemektedirler.

.

.

.

.

.

Քարի դարում: Հայկական Լեռնաշխարը բնակված էր քարի դարից, 14 հազար տարի առաջ: Հին քարեդարի գործիքներ էն հայտնաբերվել վորոնք համապատասխանում էն այդ դարերին: 5րդ. հազարամյակում պղնձե և քարի առաճաններ էն հայտնաբերվել Հայկական Լեռնաշխարում:
Հայ ժողովրդի կազմավորումը: Հայ ժողովրդի կազմավորումը սկսվել է 2րդ. հազարամյակի կեսին և տեվել է մոտավորապես հազար տարի: Այդ ժամանակ հայկական հնդեվրոպալեզվով խոսում էին Հայկական ցեղերը: Ամենախոշոր և հզոր ցեղերը կոչվել են "հայ" և "արմեն": Հայասա: Հայասան եղել է հնագույն հայկական թագավորություն. Հայասան հաճխ կռվում էր Խեթական թագավորության դեմ: Մ.Թ.Ա 14րդ. դարում Խեթերը արշավանքներեն կատարում հայասայի դեմ: Այս օր 7-8 միլլիոն Հայ ապրում է ախարհով մեկ:




.

.

.

.

Ermenistan (Ermenice: Հայաստան, Hayastan), resmi adıyla Ermenistan Cumhuriyeti (Ermenice: Հայաստանի Հանրապետություն , Hayastani Hanrapetut‘yun), Güney Kafkasya'da yer alan bir ülke. Daha önce Sovyetler Birliği'ne bağlı bir cumhuriyet iken 21 eylül 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Ermeni nüfusun %99'u yapılan oylamada özgürlük için "evet" demiştir. 21 eylül ulusal bayram olarak belirlenmiştir. Batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan ve güneyinde İran bulunur. Denize kıyısı yoktur. 2006 itibariyle nüfus 2.975.000'dir. Başkenti ve en büyük şehri Erivan'dır. Րesmi dili Ermenicedir ve 5. yy.da Mesrop Maştots tarafından yapılan Ermeni alfabesi kullanılmaktadır. Resmi dini hristiyanlıktır.

.

.

.

.

Հայաստանի Հանրապետությունը պետություն է Եվրոպայի և Ասիայի սահմանագլխին, Հարավային Կովկասում։ 1991 թվականի Սեպտեմբերի 21-ին անցկացվեց համաժողովրդական անկախության հանրաքվե։ հայաստանի բնակչությումը 2975000 է: Հայաստանի բնակչության 99%-ը «Այո» ասաց անկախությանը և հայկական ԽՍՀ Գերագույն Խորհուրդը ընդունեց «Անկախության մասին հռչակագիր» և հռչակեց Հայաստանի Հանրապետության (ՀՀ) անկախությունը։ Սեպտեմբերի 21-ը նշվում է որպես ազգային տոն։ ՀՀ պետական լեզուն Հայերենն է իսկ գիրը 5-րդ դարում Մեսրոպ Մաշտոցի ստեղծած հայկական գիրը։ ՀՀ պետական կրոնը Քրիստոնեություն է:

Hiç yorum yok: